Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Τριάντα χρόνια μνήμης ...

Η Αγία Παρασκευή και ο προαύλιος χώρος της, με το έλατο που φυτεύθηκε αρχές της δεκαετίας του '80, να την έχει ξεπεράσει στο ύψος...


Τριάντα χρόνια πίσω, το 1983, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανηλίου μετρούσε μόλις 3 χρόνια ζωής, από εκείνη τη μέρα - Πασχαλιά του '80 - που, μαζευτήκαμε και τον ιδρύσαμε.
Τέτοιες μέρες, είχε προηγηθεί το "πειραματικό" πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, στον Άγιο Αθανάσιο και την απόφαση την πήραμε οριστικά, τις επόμενες ημέρες, με τον Γιάννη Σταύρου, τότε πρόεδρο του Συλλόγου.
"Την εβδομάδα της Αγίας Παρασκευής, θα οργανώσουμε Λαϊκό Πανηγύρι στο προαύλιο της κεντρικής εκκλησίας του χωριού μας και θα το καθιερώσουμε".
Δειλά τα βήματα την πρώτη χρονιά, με τον Αυγέρα στα καλύτερα του.
Μα, από εκεί κι ύστερα όλα πήραν τον δρόμο τους.
Συμμετοχή των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, με διαγωνισμό Έκθεσης Ιδεών, αθλητικές δράσεις με ανώμαλο δρόμο - έτσι ξεκίνησε ο Νίκος Καλοφύρης και το θυμάται μέχρι σήμερα - και ποδοσφαιρικό τουρνουά, ομιλίες και άλλες πρωτοβουλίες, θεατρικές παραστάσεις με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, Εκθέσεις της εφημερίδας μας "Παρατηρητής", Λαϊκές και Δημοτικές Κομπανίες, Βραδιές Χορευτικών Συγκροτημάτων, Λαϊκό Πανηγύρι.
Αργότερα, με τη συνδρομή των Κτηνοτρόφων του χωριού, Βραδιά - Αφιέρωμα με διαγωνισμούς ζώων, που κάποιες χρονιές μεταφέρθηκε με επιτυχία στη "Ντουμνιάσκα".
Ήταν σημείο αναφοράς, εκείνα τα χρόνια, οι Πολιτιστικές μας Εκδηλώσεις "Ανήλιο: Πρόοδος - Δημιουργία".
Γεγονός κομβικό όχι μόνον για την ευρύτερη περιοχή Μετσόβου θα έλεγα, με τις πρωτοπόρες δράσεις και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων.
Σ' αυτό το γαϊτανάκι των χρόνων που ακολούθησαν, πολλοί ήταν εκείνοι που μετείχαν των διαδικασιών, κόπιασαν και προσέφεραν με την προσωπική τους εργασία και το μεράκι τους.
Θα αδικήσω αν αναφερθώ ονομαστικά. Όμως, δεν μπορώ να μην σταθώ στα διοικητικά συμβούλια και τους επικεφαλής τους (Κώστας Αγγέλης, Παύλος Χήτας, Δημήτρης Μπαρμπαγιάννης, Αλέκος Παϊλας, Γιώργος Μπαλαμπέκος), αλλά επίσης τον αείμνηστο Τάκη Γκάτση, τον Τάκη Σταύρου (πρώτο Πρόεδρο μας) και τον Γιάννη Κυργώτα.
Καθώς, βρισκόμαστε πλέον στο 2013, η σκυτάλη έχει περάσει σε νεότερα παιδιά, που με τον δικό τους τρόπο και τις δικές τους πρωτοβουλίες, επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική διαδρομή του Συλλόγου.
Οι μνήμες παραμένουν άσβεστες, το μέλλον καλεί να τις σεβαστούμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου