Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Μετσόβου (2011-14)


 
Στις 2 Δεκεμβρίου 2011, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μετσόβου, με την παρουσία των 19 από τα 21 μέλη του, με θέμα «Διαβούλευση και έγκριση σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού 2012-14 Δήμου Μετσόβου».

Το κείμενο 318 σελίδων, ψηφίστηκε από 17, ενώ 2 σύμβουλοι (Ευθυμίου, Γοδέβενου), δήλωσαν παρών.

Σκοποί του στρατηγικού σχεδιασμού, όπως αναφέρεται, ήταν η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, η εσωτερική ανάπτυξη του Δήμου ως οργανισμού και η ανάπτυξη των συνεργασιών του Δήμου και της επιρροής άλλων φορέων.

Επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που ανέλαβε τη σύνταξη του, ήταν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημουλάς.

Σύμφωνα με τη συνοπτική περιγραφή της περιοχής του Δήμου, το 65% της έκτασης του καλύπτεται από Δάση και μόλις το 10% είναι καλλιεργήσιμα εδάφη.

Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός (με βάση την απογραφή του 2001), ήταν 2.742 κάτοικοι (35%) στο σύνολο του Δήμου, 1.122 (35,12%) στην Δημοτική Κοινότητα Μετσόβου, 198 (32,46%) στο Ανήλιο, 113 (32,39) στο Ανθοχώρι, 113 (43,13%) στο Βοτονόσι, 1.017 (36,32%) στη Δημοτική Ενότητα Εγνατίας και 179 (28,96%) στην Μηλιά.

Ως κρίσιμα ζητήματα τοπικής ανάπτυξης καταγράφηκαν, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ανάδειξη του οικοσυστήματος, τα πλημμυρικά φαινόμενα, η προστασία και ανάδειξη της τεχνητής λίμνης Αώου, το μεγάλο γεωγραφικό εύρος του Δήμου, η τοπική συγκοινωνία, η διευθέτηση του κυκλοφοριακού και η δημιουργία χώρων στάθμευσης, η έλλειψη πόρων για δυναμική ανάπτυξη, επέκταση και συντήρηση των υποδομών του δομημένου περιβάλλοντος, η ανάγκη για αδιάκοπη λειτουργία των δομών κοινωνικής πρόνοιας, η κατασκευή υποδομών για ΑΜΕΑ, οι ανάγκες για σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης, η αναβίωση εθίμων και τα πολιτιστικά προγράμματα, η αυξανόμενη ανεργία, η καθιέρωση εναλλακτικών μορφών τουρισμού κ.λπ.

Συνοπτικά τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου που κατέγραψε το επιχειρησιακό σχέδιο για την τριετία 2012-14, ήταν: Τουριστική ανάπτυξη, κυκλοφοριακό, ανεργία, κατολισθήσεις, πάρκιν, ύδρευση – αποχέτευση, εσωτερική οδοποιία, αγροτικοί δρόμοι, Χιονοδρομικό κέντρο, αξιοποίηση υδάτινων πόρων,  απορρίμματα, νοικοκύρεμα οικονομικών, δρόμος Μηλιάς – Μετσόβου, βιολογικός καθαρισμός (Χρυσοβίτσα), προστασία δασών, έλλειψη χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων, βιοτενικό πάρκο, οδικό δίκτυο, ιατρική περίθαλψη, ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους, συγκοινωνίες, ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων κοινοτήτων.

Το 2011 ο Δήμος είχε 26 υπαλλήλους στην Κοινωφελή Επιχείρηση του, ενώ από τις υπηρεσίες του, δεν λειτουργούσαν: Γραφείο Διοικητικής Βοήθειας, Δημοτική Αστυνομία, Γραφείο Προγραμματισμού Οργάνωσης, Πληροφορικής και Διαφάνειας, Γραφείο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Γραφείο Πολεοδομίας, Γραφείο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.

Σ’ ότι αφορά τις 128 κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου, για το Ανήλιο το Κοινοτικό Γραφείο (1ος) αποτιμάται στα 15.097,85 ευρώ, το Ισόγειο στα 3.539,28, το Χιονοδρομικό 55,33, 566,95 και 74.237,63.

Ως Γενικοί στόχοι τοπικής ανάπτυξης τέθηκαν, μεταξύ των άλλων: Η βελτίωση του επιπέδου καθαριότητας, η αναβάθμιση πολιτιστικών θεσμών και δραστηριοτήτων, η ανάπτυξη και βελτίωση του τουρισμού.

Αντίστοιχα για τους άξονες και τα μέτρα του προγράμματος: Η προώθηση διαδικασιών ανάδειξης της περιοχής, η δημιουργία χώρων στάθμευσης στις δύο εισόδους του Μετσόβου, η υλοποίηση έργων παραγωγής υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας, η δημιουργία σχολών παραδοσιακών τεχνών (γαλακτοκομική, ξυλογλυπτική, υφαντουργική), η αποκατάσταση θρησκευτικών μνημείων, η ανάδειξη ορειβατικών μονοπατιών, , η διοργάνωση και ανάδειξη έκθεσης τοπικών προϊόντων, η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.

Τέλος ως κατευθυντήριες αρχές τέθηκαν: Η κινητοποίηση τοπικών πόρων και δυνατοτήτων, η υιοθέτηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, η προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τοπικούς φορείς, η κατανόηση από τους κατοίκους της αξίας του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου, η κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, η πολιτισμική ποικιλομορφία, η ανταπόκριση στις ανάγκες και στα αιτήματα των πολιτών, η διαφάνεια και χρηστή διαχείριση, η ισόρροπη ανάπτυξη των δημοτικών διαμερισμάτων και η ισότιμη εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων, χωρίς διακρίσεις.

Με βάση όλα τα παραπάνω και λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις επόμενες Δημοτικές εκλογές, μπορούμε να συλλογιστούμε και να κάνουμε τις εκτιμήσεις ο καθένας από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου