Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Τελευταίος και καταϊδρωμένος ο Περιφερειάρχης για το Αιολικό Ανηλίου


Του Φώντα Χήτα

Κίνηση της τελευταίας στιγμής μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη να στείλει επιστολή (10/4/14)  προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, για το έργο – σκάνδαλο στα βουνά του Ανηλίου και των χωριών του Ασπροποτάμου, με την οποία και δηλώνει την αντίθεση του.

Ας δούμε πρώτα την επιστολή του:

«Εκκρεμεί στην υπηρεσία σας το θέμα της έγκρισης ή μη της ΜΠΕ του ως άνω έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 144 MW στο όρος Ανήλιο στις θέσεις «Μακροβούνι, Φούρκα, Δοκίμι, Κοπάνες, Μία, Τράμπα, Θεοδόσι, Σκαφίδα» των Δήμων Μετσόβου και Καλαμπάκας, Νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων αντίστοιχα, της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Ε.Ε», για την οποία (ΜΠΕ) πράγματι η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας. Επισημαίνεται δε εν προκειμένω και όσον αφορά την ως άνω γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, αυτή λήφθηκε χωρίς ουδείς φορέας (ΟΤΑ περιοχών έργου), κίνηση, σύλλογος, κάτοικοι κ.λπ να παραστεί στη συνεδρίαση και να εισφέρει τις σχετικές απόψεις του, στοιχεία, αντιρρήσεις κ.λπ, παρά την τήρηση της σχετικής διαδικασίας γνωστοποιήσεως της ΜΠΕ και προσκλήσεως για παράσταση στην συνεδρίαση. Περαιτέρω:

Για το υπόψη θέμα, ήδη έχουν γνωστοποιηθεί και εισφερθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου νέα σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που αφορούν ζητήματα και παραμέτρους όσον αφορά την εκτέλεση του έργου στο οποίο μάλιστα αντιτίθενται και όλοι οι φορείς και κάτοικοι της περιοχής που ήδη έχουν καταθέσει στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και στην αρμόδια υπηρεσία σας σχετικά υπομνήματα στα οποία αναφερόμαστε, όπως και στο βάσιμο των σχετικών ισχυρισμών τους. Ειδικότερα επισημαίνονται τα παρακάτω σημαντικότατα, που σε κάθε περίπτωση εμποδίζουν την έγκριση της ΜΠΕ του εν θέματι έργου, μη έγκριση στην οποία συνηγορούμε με βάση τα ως άνω σημαντικότατα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Στις εκτάσεις που αναφέρονται στην ΜΠΕ του ως άνω έργου, εμπεριέχεται μεγάλο μέρος εκτάσεων που ανήκουν ιδιοκτησιακά και βάση δεδικασμένου (αμετάκλητο σχετικών δικαστικών αποφάσεων) στον ιδιοκτήμονα αυτών Δήμο Μετσόβου. Επισυνάπτουμε στο παρόν έγγραφο ως ενιαίο και ταυτόσημο σύνολο με το περιεχόμενο του το με αριθ. πρω. 136575/2267/2013 έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φ.Π του Υπουργείου Σας που αναφέρεται στην ως άνω ιδιοκτησία του Δήμου Μετσόβου (πρώην Κοινότητα Ανηλίου), δικαίωμα ιδιοκτησίας που έχει αναγνωρισθεί με αμετάκλητη απόφαση και για την οποία καλείται το Ελληνικό Δημόσιο να παραδώσει στον ιδιοκτήμονα Δήμο Μετσόβου ώστε να την εκμεταλλευτεί ως δημοτικό δάσος και βάση σχετική διαχειριστική μελέτη κ.λ.π.

Το ως άνω ουσιώδες στοιχείο, που μάλιστα αφορά το ιδιοκτησιακό της σχετικής περιοχής που εμπεριέχεται στις μείζονες εκτάσεις της ΜΠΕ, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως δημόσιες, εμποδίζει πλήρως και απόλυτα την έγκριση της ΜΠΕ, εκτάσεις για τις οποίες ο Δήμος Μετσόβου και για την ως άνω χρήση εκφράζει την απόλυτη αντίθεση του όπως επίσης και η Περιφέρεια Ηπείρου με βάση τα ως άνω δεδομένα του ιδιοκτησιακού.

Πέραν τούτων, ήδη στην περιοχή λειτουργεί με πλήρη ανάπτυξη το χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου και η περιοχή προσδιορίζεται και ορίζεται για την ανάπτυξη άλλης μορφής, ως περιοχή μάλιστα ειδικού κάλλους και φυσικής ομορφιάς, που σε καμιά περίπτωση δεν συνάδει με την δημιουργία και λειτουργία ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

Αλέξανδρος Καχριμάνης»

Μόνον η Περιφέρεια Ηπείρου

Ο κ. Περιφερειάρχης, μετρ της τακτικής άλλωστε, προσαρμόζει τα πράγματα στο βαθμό που δεν ενοχλούν τον ίδιο.

Έρχεται όμως  τελευταίος και καταϊδρωμένος να ψελλίσει το δικό του όχι, τη στιγμή που το σύνολο των φορέων και οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν ομόφωνα ήδη  αποφασίσει κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του  έργου.

Οι Κινήσεις Πολιτών Ανηλίου και Ασπροποτάμου ήταν αυτές που πρώτες  ανέδειξαν και πρόβαλαν το θέμα στα τέλη του 2013, όταν και άρχισαν οι πιέσεις και διαμαρτυρίες για τα όσα είχαν προηγηθεί με τη σχετική – εν κρυπτώ – διαδικασία.

Έτσι, στις 17 Ιανουαρίου 2014 ο Δήμος Μετσόβου κάτω από την πίεση και διαμαρτυρία αυτή (Ανοιχτή Επιστολή στις 15 Ιανουαρίου της Κίνησης Πολιτών Ανηλίου), ομόφωνα τάσσεται εναντίον του έργου. Στις 13 Φεβρουαρίου 2014 έρχεται η σειρά του Δασαρχείου Καλαμπάκας με απόφαση που αποτελεί ισχυρό «ράπισμα» για την αντίστοιχη του Δασαρχείου Μετσόβου (27 Νοεμβρίου 2013). Ακολουθεί ο Δήμος Καλαμπάκας (31 Μαρτίου 2014) και η Περιφέρεια Θεσσαλίας (10 Απριλίου 2014) με ομόφωνες επίσης αποφάσεις τους.

Έχει προηγηθεί (12 Μαρτίου 2014) η εμπεριστατωμένη και πλήρως αιτιολογημένη Ένσταση που καταθέτει η Κίνηση Πολιτών Ανηλίου η οποία και αποτελεί το έναυσμα για την κατάθεση σχετικής Αναφοράς στη Βουλή από 4 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γεροβασίλη, Μαντάς, Δριτσέλη, Διώτη).

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στην επιστολή του «καρφώνει» τόσο την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, όσο και το Δήμο Μετσόβου.

Την πρώτη όταν αναφέρει ότι η απόφαση της Επιτροπής λήφθηκε χωρίς «ουδείς φορέας (ΟΤΑ περιοχών έργου), κίνηση, σύλλογος, κάτοικοι κ.λ.π να παραστεί στην συνεδρίαση και να εισφέρει τις σχετικές απόψεις του, στοιχεία, αντιρρήσεις κ.λ.π».

Τον δεύτερο αμέσως μετά: «παρά την τήρηση της σχετικής διαδικασίας γνωστοποιήσεως της ΜΠΕ και προσκλήσεως για παράσταση στην συνεδρίαση».

Όμως τα κενά υπάρχουν και οι απαντήσεις είναι αναγκαίες. Η Επιτροπή συνεδρίασε στις 27 Νοεμβρίου 2013. Νωρίτερα, στις 6 Νοεμβρίου 2013, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κων/νος Πέτσιος, έστειλε την πρόσκληση που προβλέπει ο νόμος για την κατάθεση απόψεων, αντιρρήσεων, ενστάσεων κ.λ.π. Η σχετική ημερομηνία για την κατάθεση τους, έληγε στις 9 Δεκεμβρίου 2013. Επομένως κάποιος … βιάστηκε να συνεδριάσει νωρίτερα (27 Νοεμβρίου 2013) και πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία …

Ο Δήμος Μετσόβου, μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2013, δεν είχε πάρει θέση. Το έκανε, όταν πιέστηκε, στις 17 Ιανουαρίου 2014. Αλλά έστω και τότε το έκανε.

Αναφέρει ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην επιστολή του τα «νέα σημαντικά στοιχεία και δεδομένα» που προέκυψαν μετά τη λήψη της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου. Ως … ντρίπλα είναι καλή, αλλά του διαφεύγει ότι ακόμη και στο έγγραφο που έστειλε το Δασαρχείο Μετσόβου, την ίδια ημέρα που συνεδρίαζε η Επιτροπή της Τατιάνας Καλογιάννη (27 Νοεμβρίου 2013), υπάρχει σχετική αναφορά…

«Με την αρίθμ. 224/3330/18-12-2007 πράξη χαρακτηρισμού του Προϊσταμένου της υπηρεσίας μας, η οποία έχει τελεσιδικήσει, έκταση εμβαδού 843.869,70 τετραγωνικών μέτρων χαρακτηρίστηκε ως δάσος που εμπίπτει στις διατάξεις …..» και πιο κάτω: «η έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως δάσος ανήκει στην Τ.Κ Ανηλίου του Δήμου Μετσόβου», αναφέρεται χαρακτηριστικά!

Άραγε στις 27 Νοεμβρίου 2013 δεν ήταν γνωστό αυτό για την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου;

Άραγε, αν οι εκτάσεις ήταν «δημόσιες» και όχι  «ιδιοκτήμονες», το έργο έπρεπε να γίνει;


Ως επιδόρπιο στην επιστολή του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, βάζει την αναφορά του στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου και σωστά το πράττει. Αλλά το Χ/Κ, λειτουργεί από τα τέλη του 2012 και η πλειοψηφία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου όφειλε να το γνωρίζει κι αυτό, όταν  πήρε τη σχετική απόφαση στις 27 Νοεμβρίου 2013 …

Η κίνηση του Αλέξανδρου Καχριμάνη ασφαλώς και είναι καλοδεχούμενη, αλλά οπωσδήποτε ημιτελής. Όφειλε και οφείλει, να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως έπραξε άλλωστε ο Κώστας Αγοραστός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε το όχι να μην είναι προσωπικό αλλά να εκφράζει την Περιφέρεια Ηπείρου στο σύνολο της.

Ειδικά όταν, στην επιστολή του, αναφέρει και σωστά ότι συμφωνεί με τα  σχετικά υπομνήματα φορέων και κατοίκων της περιοχής που ήδη έχουν κατατεθεί.

Γιατί δεν το έκανε ή γιατί δεν το κάνει έστω και τώρα, όταν όλοι επισήμως έχουν τοποθετηθεί,  είναι κάτι που μόνον ο ίδιος γνωρίζει …


Αγώνας μέχρι τέλους

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και την απάντηση που έδωσε το ΥΠΕΚΑ στους 4 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Απριλίου 2014, όπου όπως διαπιστώνεται η τελική απόφαση θα είναι σε συνάρτηση και με τη θέση που έχουν πάρει Φορείς, Υπηρεσίες και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο αγώνας για την οριστική αποτροπή της κατασκευής του έργου – σκανδάλου, θα συνεχιστεί.

Μάλιστα, όπως τονίζεται τόσο από την Κίνηση Πολιτών Ανηλίου όσο και την αντίστοιχη του Ασπροποτάμου, αν κάτι δεν πάει καλά, τότε το επόμενο βήμα ενδεχομένως να είναι και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου