Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Τριάντα χρόνια μετά …



«Σκαλίζοντας» τη βιβλιοθήκη μου, έπεσα πάνω στα Πρακτικά της 5ης Πανελλαδικής Συνάντησης Πολιτιστικών Φορέων με θέμα «Πορεία για την Αλλαγή στον Πολιτισμό», εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα (Αμφιθέατρο  Χημικών Ε.Μ.Π) στις 13, 14 και 15 Απρίλη του 1984.

Μετείχα στη Συνάντηση αυτή ως εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανηλίου, που είχε ιδρυθεί σχεδόν τέσσερα χρόνια νωρίτερα (1980) και του οποίου υπήρξα ιδρυτικό μέλος.

Επειδή τα γραπτά μένουν, παραθέτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα της παρέμβασης μου σε αυτή Συνάντηση  που οργανώθηκε από την Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (ΠΑΠΟΚ), πρόεδρος της οποίας ήταν ο διάσημος Χαράκτης Α. Τάσσος, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση είχε απευθύνει μεταξύ των άλλων και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, υπουργός Πολιτισμού τότε.

«Πολιτιστική αποκέντρωση»

(Αποσπάσματα)

«Εκπροσωπώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο ενός χωριού, του Ανηλίου Μετσόβου – κάπου 1.000 ψυχές- «θαμμένου» όπως και τόσα άλλα χωριά, χρόνια τώρα, στην πολιτιστική ανυπαρξία.

… Μιλάμε κύριοι για πολιτιστική αποκέντρωση και τέτοια εμείς τουλάχιστον δεν είδαμε μέχρι σήμερα …

….Και δεν μιλάμε βέβαια για τη «βοήθεια» της Αθήνας. Αυτή ξέρουμε ότι για εμάς αποτελεί είδος δυσεύρετο. Ο λόγος δηλαδή, γίνεται για το πλησιέστερο αστικό μας κέντρο,  τα Γιάννενα. Είναι μια πόλη – έτσι λένε – «ζωντανή» στα γράμματα και τις τέχνες, με αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα, με μπόλικους πολιτιστικούς φορείς.

Από εκεί περιμένουμε και εμείς κάποια κίνηση, κάποια βοήθεια. Γιατί πιστεύουμε πως πολιτιστική αποκέντρωση δεν είναι μόνο η πολιτιστική ανάπτυξη στα αστικά κέντρα, στις πρωτεύουσες των νομών…

…Με το να φτιάχνουμε μικρές «Αθήνες», δεν πετυχαίνουμε τίποτα το σπουδαίο.

Η πολιτιστική όμως «πείνα» βρίσκεται στα χωριά. Εκεί όπου κυριαρχεί η πράσινη τσόχα, το καφενείο, η αποχαύνωση της τηλεόρασης. Εκεί όπου η γυναίκα πράγματι ζει φυλακισμένη στο σπίτι της, «καθηλωμένη» από τον αφέντη του σπιτιού. Εκεί όπου η νεολαία βολοδέρνει καθημερινά σε τόσες κακοτοπιές, δίχως ιδέες και ιδανικά …

…Ευτυχήσαμε τέσσερα χρόνια τώρα να δούμε στο χωριό μας μια και μοναδική θεατρική παράσταση του Οργανισμού Ηπειρωτικού Θεάτρου …

…Γι αυτό το καλοκαίρι θέλουμε να φτιάξουμε ένα τριήμερο συγκροτημένων πολιτιστικών εκδηλώσεων, με στόχο να τις καθιερώσουμε μόνιμα κάθε χρόνο …

…Σίγουρα δεν είναι σωστή η αντίληψη που επικρατεί σε πολλούς, πως ο κάτοικος του χωριού ενδιαφέρεται μόνο για την πράσινη τσόχα και την τηλεόραση. Θα πρέπει να ζήσει κάποιος στο χωριό, για να νοιώσει από κοντά τα καθημερινά αδιέξοδα που του δημιουργούνται.

Εκεί θα δει πόσο «πονάει», σ’ όλη την κοινωνία του χωριού, το ξέφτισμα των λαϊκών μας παραδόσεων, πόσο έχει αλλοιωθεί η ζωή του χωριού με την «εισβολή» ξενόφερτων τρόπων ζωής.

Εκεί τέλος θα δει πόσο πρόσφορο είναι το έδαφος για μια ουσιαστική πολιτιστική δουλειά. Τότε, ίσως, καταλάβει τι πάει να πει πραγματική πολιτιστική αποκέντρωση και πως εμείς την εννοούμε».

Από τότε, τα πράγματα κύλησαν, πήραν τον δρόμο τους και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανηλίου, διέγραψε την δική του ξεχωριστή πορεία…

Μνήμες αναλλοίωτες, θύμισες μοναδικές …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου